کد خبر: ۵۷۰۵۳۸
تاریخ انتشار : ۰۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۳:۰۲
برخی رسانه‎ها نوشته بودند که تمام سرویس‌های مبتنی بر کارت به‌مدت دو ساعت قطع خواهد شد

جنجال "رزمایش قطع اینترنت" در کشور|وزیرارتباطات: لغو شد؛ برخی ناشی‌گری کردند| ماجرا چه‌‌بود؟

روز گذشته در فضای مجازی برای چند ساعت هشتگی ترند شد که چالش های زیادی را در پی داشت. هشتگی که در سکوت کامل انتشار دهندگان، به نادرستی از قطع اینترنت در ایران خبر می داد و با ورود وزیر ارتباطات جریان آن تغییر کرد.
آفتاب‌‌نیوز :
طبق اظهارات مسوولان ارتباطی، رزمایشی که روز هفتم بهمن‌ماه انجام می‌شود، ارتباطی با قطع شبکه‌ی اینترنت ندارد و به شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات پرداختی توصیه شده سرورهای خارجی‌شان را انتقال دهند و اجباری در کار نیست.

به گزارش آفتاب‎نیوز، در نامه‌ای منتسب به دفتر حقوقی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که روز گذشته در برخی از رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، از شرکت شاپرک (شرکت وابسته به بانک مرکزی) خواسته شده بود با توجه به برگزاری رزمایش سراسری در تاریخ هفتم بهمن‌ماه و متعاقبا قطعی خدمات پرداخت شتابی، کلیه مستندات قانونی راجع به ضرورت انتقال سرورها به داخل کشور و عدم ارائه سرویس به پذیرنده‌هایی که دارای سرویس خارجی هستند را به وزارت ارتباطات ارائه کنند.

وزیر ارتباطات در توئیتی از لغو "رزمایش قطع اینترنت" خبر داد


به نوشته خبرگزاری ایسنا، اما محمدجعفر نعناکار - مدیرکل حقوقی سازمان فناوری اطلاعات ایران - که نامه‌ی منتشره به نقل از وی انتشار یافته بود، در توییتر خود نوشت: درخصوص نامه به یکی از شرکت‌های ارایه‌دهنده خدمات پرداخت مبتنی بر عدم ارایه خدمت به سرورهای مستقر در خارج از کشور، با دستور امیر ناظمی - رییس سازمان فناوری اطلاعات- موضوع را پیگیری کردم. با عنایت بر این‌که مستندی دال بر انتقال اجباری سرورها یافت نشد، موضوع انتقال اجباری سرورها مختومه شد.

نعناکار هم‌چنین در بازنشر توییت پیوست عنوان کرد: پدافند غیرعامل از شاپرک خواسته تا شرکت‌های پرداختی که سرورهای خارج از کشور دارند، سرورهای خود را به داخل منتقل کنند. این تنها یک توصیه بوده و نه اجبار.

جنجال

این در حالی است که پیش از این هم در نامه‌ای منتسب به معاونت توسعه کسب و کار یک شرکت پرداخت اینترنتی به پذیرنده‌هایش عنوان شده بود: "بنا بر اعلام پدافند غیرعامل کشور، به منظور رزمایش قطع اینترنت، کلیه سرورهای مبتنی بر کارت در تاریخ ۷ بهمن ۱۳۹۷ از ساعت ۱۰ تا ۱۲ به مدت ۲ ساعت قطع می‌شود. در این فرآیند کلیه پذیرندگان دارای سرور خارج از کشور، از دسترس خارج خواهند شد. بدیهی است پس از پایان رزمایش کلیه سرویس‌ها به حالت عادی باز خواهند گشت. در آینده‌ی نزدیک این رزمایش به تناوب تکرار شده و درنهایت کلیه پذیرندگانی که دارای سرویس خارج از کشور هستند، از سرویس پرداخت خارج خواهند شد. لذا پیشنهاد می‌شود نسبت به انتقال سرور خود به داخل کشور اقدام کنند".

در این راستا، محمدجواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- در صفحه‌ی توییتر خود به این موضوع واکنش نشان داده و نوشت: تصور کنید یک روز صبح متوجه شوید که تمام سامانه‌های بانکی بانک شما تا اطلاع بعدی از دسترس خارج شده است، چه حس و عکس‌العملی خواهید داشت؟ چه کسانی را مسئول می‌دانید؟

وی، در توییت دیگری نوشت که زیرساخت بانکداری الکترونیکی از زیرساخت‌های حیاتی کشور محسوب می‌شود، باید در برابر تهدیدات از جمله تحریم، مقاوم باشد. تست امروز پدافند غیرعامل برروی شرکت سداد، برای سنجش تاب‌آوری آن بوده و ارتباطی با اینترنت کشور ندارد.

جهرمی در آخرین توییت از رشته‌توییت خود درباره‌ی این موضوع عنوان کرد: عبارت رزمایش قطع اینترنت یکی از فجیع‌ترین عباراتی بود که برای ضایع کردن یک موضوع بسیار مهم مثل بررسی تاب‌آوری زیرساخت‌های حیاتی کشور، به‌ کار برده شد. اینگونه ناشی‌گری می‌کنیم و بعد فضای مجازی را مقصر می‌دانیم. باید بپذیریم در شناخت رسانه ضعف داریم.

پیگیری‌ها درباره جزییات دقیق این موضوع، از سازمان‌های مربوطه از جمله شرکت ارتباطات زیرساخت که به نوعی متولی ارائه‌ی اینترنت به شمار می‌رود، تاکنون به نتیجه نرسیده است، اما بنا بر اظهارات مطرح‌شده، به نظر می‌رسد این رزمایش، ارتباطی با قطع شبکه‌ی اینترنت ندارد و ظاهرا اختلال مورد اشاره صرفا مربوط به بهره برداری از سرویس پرداخت از طرف سایت‌هایی که سرورهای آن‌ها در خارج از کشور قرار دارند بوده و ارتباطی با اتصال به اینترنت به صورت عمومی ندارد.

رزمایش لغو شد

اما آذری جهرمی امروز در توییت دیگری اظهار کرد: امروز در حاشیه دولت، همه از رزمایش! پرسیدند، دیشب، گزارش کردم که برای چک تاب‌آوری زیرساخت بانکی در برابر تحریم روش‌های دیگری جز قطع اینترنت "شرکت سداد" هم وجود داشت. گزارشی دریافت کردم که این برنامه "لغو" شده است. ضمنا سداد صلاحیت الزام شرکت‌ها به انتقال سرورها به داخل کشور را ندارد.

البته محمدمهدی صادق -مدیرعامل شرکت پرداخت الکترونیک سداد- در پاسخ به شایعات مربوط به قطع اینترنت به نقل از این شرکت و الزام انتقال سرورها به داخل کشور گفته است: این شایعات بخاطر تست‌هایی است که به‌منظور برطرف کردن اختلالات جزیی شبکه این شرکت صورت می‌پذیرد و از نظر فنی برای استانداردسازی سیستم‌ها و انجام تست‌های تاب‌آوری سیستم و تطبیق با معیارهای ملی ما ضروری است.

وی افزود: تغییر آی‌پی‌ها و تنظیمات جدید تجهیزات این شرکت موضوعی عادی و رویه جاری این شرکت است که به پذیرندگان نیز در مواقعی که اینگونه تست‌های فنی صورت می‌گیرد اطلاع‌رسانی می‌شود.

صادق هم‌چنین خاطرنشان کرده است: اساسا طرح شایعه‌ی قطع اینترنت و هر نوع گمانه‌زنی بی‌اساس در این زمینه و اعلام هرگونه الزام و اجبار در خصوص انتقال سرورها به داخل کشور از طرف این شرکت و شرکت شاپرک قویا تکذیب می‌شود.

داستان عبارت ناشیانه 'رزمایش قطع اینترنت' از زبان جهرمی

همچنین وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات روز چهارشنبه در گفت و گو با  ایرنا توضیحاتی داد و اظهار داشت: طرح این مسئله موجب نگرانی مردم شد و من تلاش خودم را کردم تا در این خصوص اطلاع رسانی کنم. همواره در رابطه با این مسائل، چالش هایی وجود دارد. اما نکته مهم این است که ما با صراحت و صداقت با مردم صحبت کنیم و بگوییم که مسئله چیست.

وی افزود: طبیعتا عده‌ی که موافق ما نیستند و مخالف جمهوری اسلامی ایران هستند در این فرآیند تحلیل های خاص و برداشت های مخصوص خود را دارند، بدون این که اصل ماجرا را بدانند. اما در نگرانی که بابت قطع اینترنت برای مردم حاصل شد، تقصیر برعهده کسانی است که این‌گونه اطلاع رسانی کردند.

آذری جهرمی در ادامه گفت: من دیروز میزبان وزیر ارتباطات عراق بودم و کمی دیر متوجه این ماجرا شدم اما از همان موقع سعی کردم با مردم در این باره صحبت کنم. مجموعه‌ای که چنین اطلاع رسانی را انجام دادند تا الان سکوت کرده‌اند و این سکوت واقعا نامناسب است. آنها باید در همان ابتدا توضیح می‌دادند که اصل مسئله قطع اینترنت چیست و تحت چه عنوانی و با چه هدفی قرار است انجام شود. عدم ورود به موقع به این ماجرا مقداری ابهام‌زا و موجب شد سوالاتی برای مردم به وجود بیاید و قطع اینترنت یک شرکت را به کل کشور نسبت دهند. از نظر من استفاده از کلمه «رزمایش» کج سلیقگی و ناشی‌گری در رسانه بود.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص جزییات این ماجرا گفت: در طبقه بندی زیرساخت های کشور، زیرساخت نظام بانکی به عنوان زیرساخت حیاتی به حساب می‌آید و طبیعتا وابستگی زیرساخت حیاتی به زندگی مردم زیاد است. دیشب در توئیتر سوال اول از مردم نیز همین بود که اگر یک روز صبح ببینید سیستم بانکی‌تان در دسترس نیست، چه کسی را مقصر می‌دانید؟ «جواب مردم به این سوال دولت و بانک مرکزی بود. همین نشان می دهد که این حوزه بسیار حائز اهمیتی است و با زندگی روزمره مردم کار دارد. ما با شرایطی مواجه هستیم که هر روز تحریم ها و تهدیدهای جدید از سوی ایالات متحده به سمت ما شکل می گیرد. یک روز کسب و کارهای ما دچار مشکل می شوند، یک روز یکسری سرویس های خدماتی را مسدود می کنند و این ها تجربیاتی است که ما با آن ها مواجه هستیم.»

وی افزود: به همین واسطه مدتی قبل مرکز ملی فضای مجازی به بانک مرکزی اعلام کرد که باید در خصوص مقاوم‌سازی این زیرساخت حیاتی در برابر تحریم‌ها اقداماتی صورت بگیرد و در همین راستا دستوراتی به آن‌ها ابلاغ شد تا تاب‌آوری‌شان در برابر تهدیدات را بالا ببرند. «پس از آن بانک ها اعلام کردند که این کار را انجام داده ایم. مسئله تاب آوری باید توسط سازمان پدافند غیرعامل و وزارت اطلاعات که مسئولیت امنیت زیرساخت‌های حیاتی را برعهده دارند، مورد بررسی و راستی آزمایی قرار می گرفت تا مشخص شود آیا این ادعا درست است یا خیر.» «برای این راستی آزمایی، شیوه های مختلفی وجود دارد که دوستان به این جمع بندی رسیدند تا از طریق قطع دو ساعت اینترنت شرکت سداد در ساعت پیک مصرف، میزان تاب آوری را مورد سنجش قرار بدهند. نتیجه این راستی آزمایی مشخص می کرد که اگر دو ساعت اینترنت این شرکت قطع باشد، تا چه میزان می تواند خدمات داخل کشور ارائه دهد. البته شیوه های بهتری نیز وجود داشت اما به تشخیص خود، این روش را انتخاب کردند تا هفتم بهمن آن را انجام دهند.»

جهرمی با بیان این که این ماجرا به کل لغو شده است، ادامه داد: این تصمیم به اطلاع شرکت سداد رسید و آن ها این تاب آوری را تحت عنوان رزمایش قطع اینترنت، از طریق فضای مجازی به اطلاع مردم رساندند. آن ها در پایان این اطلاع رسانی شرکت های طرف قراردادشان را موظف کردند که سرورهایشان را به داخل کشور منتقل کنند. این در حالی است که سداد، یک شرکت خصوصی است و جزئی از حاکمیت که مرجع تصمیم گیری است به حساب نمی آید. سداد نمی تواند به شرکت های طرف قرارداد خود بگوید شما باید این کار را بکنید و این امر در حیطه اختیارات و صلاحیت آن نیست.

وی افزود : هر دو بخش کار سداد یعنی اطلاع رسانی و ابلاغیه و تحکمی که به شرکت ها کرد، ایراد داشت. این دو اشتباه در فضای رسانه‌ای، به رزمایش قطع اینترنت تبدیل شده است و این تصور عمومی برای مردم به وجود آمده که کل اینترنت کشور قرار است در روز هفتم بهمن به مدت دو ساعت قطع شود. در صورتی که اصلا چنین چیزی نیست و این تنها مربوط به یک شرکت بود که آن هم لغو شد. 

جهرمی گفت: تاکید می کنم استفاده از شیوه قطع اینترنت برای سنجش تاب‌آوری زیرساخت‌ها لغو شده، اما کل این مسئله در حال بررسی و میزان تاب آوری زیرساخت های حیاتی با شیوه های دیگر در آینده مورد راستی آزمایی قرار می گیرد تا برای هر تهدیدی آماده باشیم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین